Tekst i zdjęcie: maQ - Szef Kuchni (1180)

Wątróbka saute

Podawać z ziemniakami i ogórkiem konserwowym, kwaszoną kapustą, sałatą albo surówką z włoskiej kapusty lub z innych sezo­nowych warzyw.

Składniki:

mielony pieprz, 1 szczypta

sól, 1 szczypta

mąka , 2 dag

smalec, 5 dag

cebula, 10 dag

wątróbka drobiowa, 60 dag

Sposób przygotowania:

Z umytej wątroby zdjąć błony, pokrajać w plastry grubości ok. 1,5 cm. Cebulę pokrajać w cienkie plasterki i usmażyć w smalcu na jasnozłoty kolor, po czym zdjąć ją z patelni. Smalec silnie rozgrzać, lekko rozbite plastry wątroby oprószyć mąką, włożyć na tłuszcz i usmażyć z obydwu stron. Po usmażeniu wątróbkę osolić, przyprawić pieprzem, dodać usmażoną cebulę, rozgrzać na patelni.