Tekst i zdjęcie: maQ - Szef Kuchni (1180) Wątróbka sautePodawać z ziemniakami i ogórkiem konserwowym, kwaszoną kapustą, sałatą albo surówką z włoskiej kapusty lub z innych sezonowych warzyw. |
mielony pieprz, 1 szczypta
sól, 1 szczypta
mąka , 2 dag
smalec, 5 dag
cebula, 10 dag
wątróbka drobiowa, 60 dag
Z umytej wątroby zdjąć błony, pokrajać w plastry grubości ok. 1,5 cm. Cebulę pokrajać w cienkie plasterki i usmażyć w smalcu na jasnozłoty kolor, po czym zdjąć ją z patelni. Smalec silnie rozgrzać, lekko rozbite plastry wątroby oprószyć mąką, włożyć na tłuszcz i usmażyć z obydwu stron. Po usmażeniu wątróbkę osolić, przyprawić pieprzem, dodać usmażoną cebulę, rozgrzać na patelni.