Tekst i zdjęcie: maQ - Szef Kuchni (1180) Kotlety schabowe saute z kostkąPodawać z ziemniakami, kwaszoną kapustą lub sałatką z pomidorów. |
mielona papryka, 1 szt.
smalec, 3 dag
pieprz, 1 szczypta
sól, 1 szczypta
wieprzowina , 60 dag
Mięso opłukać i odrąbać kręgosłup, pozostawić kości żebrowe i wyciąć kotlety w taki sposób, aby każdy z nich pozostał z kostką. Kotlety naciąć w kilku miejscach na obwodzie, pobić tłuczkiem i nadać im kształt owalny. Natrzeć przyprawami z obydwóch stron. Włożyć na silnie rozgrzany tłuszcz i usmażyć na rumiano po czym dosmażyć na słabszym ogniu pod przykryciem. Kotlety schabowe można też przygotować bez kostki, usuwają przed ich formowaniem kości żebrowe.