Tekst i zdjęcie: iva78 - Kucharz (795) Forszmak mazowieckiDobra potrawa na śniadanie zamiast pasztetu |
pieczeń cielęca, 20 dag
ugotowane ziemniaki, 20 dag
śledź, 2 szt.
jabłko, 3 szt.
śmietana, 9 dag
masło, 6 dag
jajka, 4 szt.
cebula, 10 dag
sól, 1 szczypta
pieprz, 1 szczypta
gałka muszkatołowa, 1 szczypta
Usiekać drobno pieczonej cielęciny, dodać ugotowane przetarte kartofle. Śledzie obrane usiekać, jabłka utrzeć na tarce. Wszystkie składniki ucierać w donicy, dodając na przemian śmietanę, masło, jaja i startą cebulę. Masę wymieszać, dodać sól, pieprz, gałkę muszkatołową, ziele angielskie. Włożyć do wysmarowanej masłem i osypanej bułką wysokiej wąskiej blachy i na pół godziny wstawić do gorącego pieca.