Tekst i zdjęcie: iva78 - Kucharz (795)

Forszmak mazowiecki

Dobra potrawa na śniadanie zamiast pasztetu

Składniki:

pieczeń cielęca, 20 dag

ugotowane ziemniaki, 20 dag

śledź, 2 szt.

jabłko, 3 szt.

śmietana, 9 dag

masło, 6 dag

jajka, 4 szt.

cebula, 10 dag

sól, 1 szczypta

pieprz, 1 szczypta

gałka muszkatołowa, 1 szczypta

Sposób przygotowania:

Usiekać drobno pieczonej cielęciny, dodać ugotowane przetarte kartofle. Śledzie obrane usiekać, jabłka utrzeć na tarce. Wszystkie składniki ucierać w donicy, dodając na przemian śmietanę, masło, jaja i startą cebulę. Masę wymieszać, dodać sól, pieprz, gałkę muszkatołową, ziele angielskie. Włożyć do wysmarowanej masłem i osypanej bułką wysokiej wąskiej blachy i na pół godziny wstawić do gorącego pieca.