Tekst i zdjęcie: maQ - Szef Kuchni (1180) Stek baraniMoże być zamiennie wieprzowy lub cielęcy |
smalec, 4 dag
mąka , 1 dag
ząbek czosnku, 1 szt.
mielony pieprz, 1 szczypta
sól, 1 szczypta
baranina , 75 dag
Z mięsa usunąć kości, błony i ewentualny nadmiar tłuszczu. Pokrajać je w poprzek włókien na 4 równe części i rozbić tłuczkien na płaty grubości ok. 1,5 cm, nadając im kształt owalny. Osolić posypać pieprzem i ewentualnie mąką (steki baranie natrzeć solą roztartą z czosnkiem). Usmażyć w bardzo silnie rozgrzanyn tłuszczu. Podawać z frytkami, sałatą, sałatką z pomidorów i cebuli, jarzyni gotowaną, np. fasolką szparagową, szpinakiem, groszkiem.