Tekst i zdjęcie: maQ - Szef Kuchni (1180) Indyk z nadzieniem na słodkoPodawać na gorąco z pieczonymi ziemniakami, z kompotem lub borówkami, albo na zimno z borówkami lub żurawinami. |
goździki mielone, 1 szt.
gałka muszkatołowa mielona, 1 szczypta
sól, 1 szczypta
masło, 4 dag
cukier, 1 dag
jajka, 2 szt.
migdał, 5 dag
rodzynki, 5 dag
wątróbka drobiowa, 10 dag
mleko, 1 szkl.
suchary , 10 dag
indyk , 1 szt.
Sucharki namoczyć w mleku, odcisnąć i zemleć wraz z wątróbką. Rodzynki opłukać. Migdały sparzyć wrzącą wodą, obrać z łupin i pokrajać w cienkie paski. Żółtka utrzeć z cukrem i masłem dodać zmielone produkty i przyprawy, utrzeć na jednolitą masę, dodać rodzynki, migdały i ubitą pianę, lekko wymieszać.