Tekst i zdjęcie: maQ - Szef Kuchni (1180)

Indyk z nadzieniem na słodko

Podawać na gorąco z pieczonymi ziemniakami, z kompotem lub borówkami, albo na zimno z borówkami lub żurawinami.

Składniki:

goździki mielone, 1 szt.

gałka muszkatołowa mielona, 1 szczypta

sól, 1 szczypta

masło, 4 dag

cukier, 1 dag

jajka, 2 szt.

migdał, 5 dag

rodzynki, 5 dag

wątróbka drobiowa, 10 dag

mleko, 1 szkl.

suchary , 10 dag

indyk , 1 szt.

Sposób przygotowania:

Sucharki namoczyć w mleku, odcisnąć i zemleć wraz z wątróbką. Rodzynki opłukać. Migdały sparzyć wrzącą wodą, obrać z łupin i pokrajać w cienkie paski. Żółtka utrzeć z cukrem i masłem dodać zmielone produkty i przyprawy, utrzeć na jednolitą masę, dodać rodzynki, migdały i ubitą pianę, lekko wymieszać.