Tekst i zdjęcie: Portalkucharski - Platynowy Szef Kuchni (6855)

Cynaderki

Podawać posypane posiekaną nacią pietruszki, z kaszą ugotowa­ną na sypko lub z ziemniakami puree i z surówką.

Składniki:

pieprz, 1 szczypta

sól, 1 szczypta

natka pietruszki, 1 szt.

czerwone wino, 1 szkl.

karmel, 3 łyżk.

mąka , 2 dag

smalec, 4 dag

cebula, 5 dag

cynaderka wieprzowa, 60 dag

Sposób przygotowania:

Cynadry oczyścić z błon, przekrajać wzdłuż i wymoczyć w zim­nej wodzie, zmieniając ją kilka razy, po czym obgotować w osolonej wodzie. Po przestudzeniu cynadry pokrajać w poprzek na cienkie plasterki, włożyć do rondla, wlać tyle wody, aby je przy­kryła i zagotować. Cebulę pokrajać, zasmażyć na smalcu, włożyć do cynaderek, dodać sól i dusić do miękkości. Mąkę rozmącić z zimną wodą, połączyć z cynaderkami, zagotować, dodać karmel i wino, przyprawić pieprzem i wymieszać.