Tekst i zdjęcie: Portalkucharski - Platynowy Szef Kuchni (6855) CynaderkiPodawać posypane posiekaną nacią pietruszki, z kaszą ugotowaną na sypko lub z ziemniakami puree i z surówką. |
pieprz, 1 szczypta
sól, 1 szczypta
natka pietruszki, 1 szt.
czerwone wino, 1 szkl.
karmel, 3 łyżk.
mąka , 2 dag
smalec, 4 dag
cebula, 5 dag
cynaderka wieprzowa, 60 dag
Cynadry oczyścić z błon, przekrajać wzdłuż i wymoczyć w zimnej wodzie, zmieniając ją kilka razy, po czym obgotować w osolonej wodzie. Po przestudzeniu cynadry pokrajać w poprzek na cienkie plasterki, włożyć do rondla, wlać tyle wody, aby je przykryła i zagotować. Cebulę pokrajać, zasmażyć na smalcu, włożyć do cynaderek, dodać sól i dusić do miękkości. Mąkę rozmącić z zimną wodą, połączyć z cynaderkami, zagotować, dodać karmel i wino, przyprawić pieprzem i wymieszać.