Tekst i zdjęcie: Portalkucharski - Platynowy Szef Kuchni (6855) Zrazy cielęce po węgierskuZ papryką mieloną |
mielona papryka, 1 łyżecz.
suszony grzyb, 4 szt.
liście laurowe, 1 szt.
ziele angielskie ziarnka, 3 szt.
pieprz, 1 szczypta
sól, 1 szczypta
smalec, 4 dag
mąka , 1 dag
cielęcina , 60 dag
Mięso opłukać, usunąć błony i pokrajać na małe i cienkie plasterki. Osolić i oprószyć mąką bezpośrednio przed smażeniem. Smalec rozgrzać silnie na patelni, dodać paprykę mieloną i obsmażyć zrazy z obydwu stron; przełożyć je do szerokiego rondla, zalać wodą (pół szklanki) i dusić pod przykryciem. Cebulę pokrajać w plasterki, usmażyć w pozostałym tłuszczu i dodać do mięsa wraz z przyprawami i namoczonymi w zimnej wodzie grzybami. Dusić mięso do miękkości, uzupełniając stopniowo odparowaną wodę.