Tekst i zdjęcie: Portalkucharski - Platynowy Szef Kuchni (6855)

Zrazy cielęce po węgiersku

Z papryką mieloną

Składniki:

mielona papryka, 1 łyżecz.

suszony grzyb, 4 szt.

liście laurowe, 1 szt.

ziele angielskie ziarnka, 3 szt.

pieprz, 1 szczypta

sól, 1 szczypta

smalec, 4 dag

mąka , 1 dag

cielęcina , 60 dag

Sposób przygotowania:

Mięso opłukać, usunąć błony i pokrajać na małe i cienkie plasterki. Osolić i oprószyć mąką bezpośrednio przed smażeniem. Smalec rozgrzać silnie na patelni, dodać paprykę mieloną i obsmażyć zrazy z obydwu stron; przełożyć je do szerokiego rondla, zalać wodą (pół szklanki) i dusić pod przykryciem. Cebulę pokrajać w pla­sterki, usmażyć w pozostałym tłuszczu i dodać do mięsa wraz z przyprawami i namoczonymi w zimnej wodzie grzybami. Dusić mięso do miękkości, uzupełniając stopniowo odparowaną wodę.