Tekst i zdjęcie: Portalkucharski - Platynowy Szef Kuchni (6855) Zrazy w sosie pomidorowymPrzed podaniem potrawy sos należy zagotować. |
liście laurowe, 1 szt.
ziele angielskie ziarnka, 3 szt.
sól, 1 szczypta
cebula, 5 dag
smalec, 4 dag
mąka , 1 dag
wołowina , 60 dag
Mięso opłukać, usunąć błony i pokrajać na 4 części w poprzek włókien, a następnie rozbić je tłuczkiem zwilżonym wodą i uformować z nich możliwie regularne, okrągłe lub owalne plastry grubości ok. l cm. Osolić i oprószyć mąką bezpośrednio przed smażeniem. Smalec rozgrzać silnie na patelni i obsmażyć zrazy z obydwu stron; przełożyć je do szerokiego rondla, zalać wodą (pół szklanki) i dusić pod przykryciem. Cebulę pokrajać w plasterki, usmażyć w pozostałym tłuszczu i dodać do mięsa wraz z przyprawami i namoczonymi w zimnej wodzie grzybami. Dusić mięso do miękkości, uzupełniając stopniowo odparowaną wodę. Podawać w sosie pomidorowym.