Tekst i zdjęcie: marcysia - Srebrny Szef Kuchni (1660) Sałatka z selerówPrzyzdabiamy kolorowami paskami papryki |
seler, 60 dag
jabłko, 25 dag
sos majonezowy, 20 dag
sól, 1 szczypta
cukier, 1 szczypta
sok z cytryny, 1 łyżecz.
natka pietruszki, 1 łyżk.
Selery wyszorować pod bieżącą wodą, zalać wrzącą wodą, posolić, ugotować. Miękkie, lecz nie przegotowane selery wystudzić, obrać, pokrajać w kostkę lub w słupki. Przyrządzić sos majonezowy. Obrane jabłka pokrajać jak selery, skropić kwasem i włożyć od razu do sosu, aby nie ściemniały. Wszystkie składniki wymieszać i posypać posiekaną nacią pietruszki. Sałatkę można przyrządzać z przyprawionym olejem i dodać trochę siekanych orzechów włoskich. Selery i jabłka łączyć z rozdrobnionym.! ziemniakami, jajami ugotowanymi na twardo, drobno pokrajaną cebulą, szczypiorkiem, konserwowym groszkiem oraz z papryką pokrajaną w paski.