![]() |
Tekst i zdjęcie: Portalkucharski - Platynowy Szef Kuchni (6855) Pieczeń duszona cielęcaMoże być rownież z wołowiny, wieprzowiny lub dziczyzny |
Sposób przygotowania: duszone
cielęcina , 80 dag
ząbek czosnku, 2 szt.
smalec, 4 dag
sól, 1 szczypta
ziele angielskie ziarnka, 3 szt.
liście laurowe, 1 szt.
Opłukane mięso, po wyjęciu kości, natrzeć czosnkiem roztartym z solą, zwinąć ciasno, związać sznurkiem i obsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym smalcu. Włożyć do odpowiednio dużego rondla, wlać tłuszcz od smażenia, pół szklanki wody, przykryć i dusić, uzupełniając odparowaną wodę. Mięso podczas duszeni odwracać. Do prawie miękkiego mięsa dodać angielskie ziele i liść laurowy. Miękką pieczeń pokrajać na plasterki w poprzek włókien, usunąć liść laurowy i ziarna angielskiego ziela. Pieczeń cielęcą podaje się z sosem naturalnym oraz z ziemniakami i sałatą.