Tekst i zdjęcie: Portalkucharski - Platynowy Szef Kuchni (6855)

Pieczeń duszona cielęca

Może być rownież z wołowiny, wieprzowiny lub dziczyzny

Sposób przygotowania: duszone

Składniki:

cielęcina , 80 dag

ząbek czosnku, 2 szt.

smalec, 4 dag

sól, 1 szczypta

ziele angielskie ziarnka, 3 szt.

liście laurowe, 1 szt.

Sposób przygotowania:

Opłukane mięso, po wyjęciu kości, natrzeć czosnkiem roztartym z solą, zwinąć ciasno, związać sznurkiem i obsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym smalcu. Włożyć do odpowiednio dużego rondla, wlać tłuszcz od smażenia, pół szklanki wody, przykryć i dusić, uzupełniając odparowaną wodę. Mięso podczas duszeni odwracać. Do prawie miękkiego mięsa dodać angielskie ziele i liść laurowy. Miękką pieczeń pokrajać na plasterki w poprzek włókien, usunąć liść laurowy i ziarna angielskiego ziela. Pieczeń cielęcą podaje się z sosem naturalnym oraz z ziemniakami i sałatą.