Tekst i zdjęcie: Portalkucharski - Platynowy Szef Kuchni (6855)

Gęsia szyjka nadziewana

Przed podaniem pokrajać w plasterki.

Składniki:

gałka muszkatołowa, 1 szczypta

pieprz, 1 szczypta

sól, 1 szczypta

jajka, 1 szt.

pieczarka, 10 dag

cielęcina , 10 dag

słonina, 5 dag

mleko, 0.5 szkl.

czerstwa bułka, 5 dag

skóra z gęsiej szyi, 1 szt.

Sposób przygotowania:

Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć i zemleć 2 razy wraz z wątróbką, słoniną, cielęciną oraz pieczarkami. Do masy dodać jajo przyprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i wymieszać. Do skóry luźno nałożyć masę, zaszyć ją z obu stron, nakłuć w kilku miejscach i włożyć do rondla z osoloną wodą. Ugotować powoli na słabym ogniu pod przykryciem. Gorącą szyjkę wyjąć z wywaru, włożyć pomiędzy dwie deseczki, obciążyć i pozostawić w chłodnym miejscu do ostygnięcia.