Tekst i zdjęcie: Portalkucharski - Platynowy Szef Kuchni (6855) Gęsia szyjka nadziewanaPrzed podaniem pokrajać w plasterki. |
gałka muszkatołowa, 1 szczypta
pieprz, 1 szczypta
sól, 1 szczypta
jajka, 1 szt.
pieczarka, 10 dag
cielęcina , 10 dag
słonina, 5 dag
mleko, 0.5 szkl.
czerstwa bułka, 5 dag
skóra z gęsiej szyi, 1 szt.
Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć i zemleć 2 razy wraz z wątróbką, słoniną, cielęciną oraz pieczarkami. Do masy dodać jajo przyprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i wymieszać. Do skóry luźno nałożyć masę, zaszyć ją z obu stron, nakłuć w kilku miejscach i włożyć do rondla z osoloną wodą. Ugotować powoli na słabym ogniu pod przykryciem. Gorącą szyjkę wyjąć z wywaru, włożyć pomiędzy dwie deseczki, obciążyć i pozostawić w chłodnym miejscu do ostygnięcia.