Tekst i zdjęcie: marcysia - Srebrny Szef Kuchni (1660)

Sałatka z ziemniaków i pieczarek

Sałatka w 5 minut

Składniki:

ziemniak, 60 dag

pieczarka, 15 dag

kalafior, 0.5 szt.

ogórek kiszony, 10 dag

jajka, 2 szt.

sos majonezowy, 20 dag

sól, 1 szczypta

mielony pieprz, 1 szczypta

cukier, 1 szczypta

sok z cytryny, 1 łyżk.

Sposób przygotowania:

Pieczarki oczyścić, umyć, ugotować w niedużej ilości wody, osa­czyć, pokrajać w paseczki, skropić kwasem. Ugotowany kalafior podzielić na różyczki, ugotowane ziemniaki i jaja oraz ogórki lub korniszony pokrajać w kostkę. Wszystkie składniki wymie­szać z sosem majonezowym, przyprawić solą i cukrem.