Tekst i zdjęcie: marcysia - Srebrny Szef Kuchni (1660) Sałatka z ziemniaków ( fasoli) i cebuliPosypać siekanym szczypiorkiem lub nacią pietruszki. |
ziemniak, 1 kg
cebula, 15 dag
ocet, 1 łyżk.
musztarda, 5 dag
olej, 5 dag
szczypiorek, 1 łyżk.
sól, 1 szczypta
cukier, 1 szczypta
mielony pieprz, 1 szczypta
Zagotować pół szklanki wody, dodać ocet, przyprawić solą, cukrem i pieprzem do smaku, gorącym płynem zalać cebulę pokrajaną w drobną kostkę. Po ostudzeniu wymieszać z musztardą roztartą z olejem, a następnie z ziemniakami pokrajanymi w dość grubą kostkę. Sałatka powinna lekko podpływać sosem. Ziemniaki można zastąpić białą fasolą. Namoczoną na noc fasolę ugotować w tej samej wodzie, posolić pod koniec gotowania, ostudzić, odsączyć, połączyć z pozostałymi składnikami surówki i z sosem.