Tekst i zdjęcie: marcysia - Srebrny Szef Kuchni (1660)

Sałatka z ziemniaków ( fasoli) i cebuli

Posypać siekanym szczypiorkiem lub nacią pietruszki.

Składniki:

ziemniak, 1 kg

cebula, 15 dag

ocet, 1 łyżk.

musztarda, 5 dag

olej, 5 dag

szczypiorek, 1 łyżk.

sól, 1 szczypta

cukier, 1 szczypta

mielony pieprz, 1 szczypta

Sposób przygotowania:

Zagotować pół szklanki wody, dodać ocet, przyprawić solą, cu­krem i pieprzem do smaku, gorącym płynem zalać cebulę po­krajaną w drobną kostkę. Po ostudzeniu wymieszać z musztardą roztartą z olejem, a następnie z ziemniakami pokrajanymi w dość grubą kostkę. Sałatka powinna lekko podpływać sosem. Ziemniaki można zastąpić białą fasolą. Namoczoną na noc fasolę ugotować w tej samej wodzie, posolić pod koniec gotowania, ostudzić, odsączyć, połączyć z pozostałymi składnikami surówki i z sosem.