Tekst i zdjęcie: iva78 - Kucharz (795)

Śledź po tatarsku

Konsystencja jak na tatara

Składniki:

masło, 1 dag

szczypiorek, 1 szt.

natka pietruszki, 1 szt.

sól, 1 szczypta

pieprz, 1 szczypta

śledź, 60 dag

cebula, 3 szt.

olej, 3 łyżk.

przecier pomidorowy, 1 łyżk.

musztarda, 1 łyżecz.

papryka ostra, 1 szczypta

jajka, 1 szt.

Sposób przygotowania:

Śledzie wymoczyć, skrajać filety i pokrajać w drobną kostkę. Tak samo rozdrobnić cebulę. Połączyć, dodać koncentrat pomidorowy, musztardę i resztę przypraw. Olej dodawać stopniowo, stale mieszając, aby utworzyła się konsystencja przypominająca „tatara". Posypać posiekanym jajem, ugotowanym na twardo i drobniutko pokrajaną natką pietruszki.