Tekst i zdjęcie: iva78 - Kucharz (795) Śledź po tatarskuKonsystencja jak na tatara |
masło, 1 dag
szczypiorek, 1 szt.
natka pietruszki, 1 szt.
sól, 1 szczypta
pieprz, 1 szczypta
śledź, 60 dag
cebula, 3 szt.
olej, 3 łyżk.
przecier pomidorowy, 1 łyżk.
musztarda, 1 łyżecz.
papryka ostra, 1 szczypta
jajka, 1 szt.
Śledzie wymoczyć, skrajać filety i pokrajać w drobną kostkę. Tak samo rozdrobnić cebulę. Połączyć, dodać koncentrat pomidorowy, musztardę i resztę przypraw. Olej dodawać stopniowo, stale mieszając, aby utworzyła się konsystencja przypominająca „tatara". Posypać posiekanym jajem, ugotowanym na twardo i drobniutko pokrajaną natką pietruszki.