Tekst i zdjęcie: marcysia - Srebrny Szef Kuchni (1660) Sałatka z warzyw mieszanychPodajemy w salaterce przyzdobione pomidorem |
sok z cytryny, 1 łyżecz.
cukier, 1 szczypta
sól, 1 szczypta
musztarda, 2 dag
olej, 5 dag
cebula, 5 dag
ogórek kwaszony, 10 dag
jabłko, 10 dag
ziemniak, 25 dag
seler, 5 dag
pietruszka, 10 dag
marchew, 15 dag
papryka czerwona, 2 szt.
fasola szparagowa, 15 dag
kalafior, 15 dag
Ugotowany kalafior podzielić na różyczki, ugotowaną zieloną fasolkę szparagową pokrajać na 2-centymetrowe kawałki, papryki pokrajać w paseczki, pozostałe warzywa w słupki lub kostkę. Olej rozetrzeć z musztardą, przyprawić solą, cukrem i kwasem dodać drobno posiekany koperek lub szczypiorek. Wszystkie składniki wymieszać.