Tekst i zdjęcie: Portalkucharski - Platynowy Szef Kuchni (6855) Surówka z cykoriiCykorię można też połączyć z dżemem z borówek lub żurawin. |
sok z cytryny, 1 szt.
cukier, 1 szczypta
sól, 1 szczypta
śmietana, 10 dag
olej, 3 dag
cykoria, 35 dag
Cykorię oczyścić z nadpsutych liści, odciąć piętkę, oddzielić liścię, starannie wypłukać, osączyć z wody, pokrajać w poprzek na kawałki długości ok. 2 cm i skropić kwasem. Wymieszać z przyprawionym olejem, śmietaną lub majonezem. Posypać siekaną nacią pietruszki, koperkiem, rzeżuchą lub inną przyprawą liściową. Do surówki z cykorii można dodać rozdrobnione kwaśne jabłka, kwaszone ogórki, marchew lub pasteryzowaną paprykę.