Tekst i zdjęcie: Portalkucharski - Platynowy Szef Kuchni (6855)

Surówka z cykorii

Cykorię można też połączyć z dżemem z borówek lub żurawin.

Składniki:

sok z cytryny, 1 szt.

cukier, 1 szczypta

sól, 1 szczypta

śmietana, 10 dag

olej, 3 dag

cykoria, 35 dag

Sposób przygotowania:

Cykorię oczyścić z nadpsutych liści, odciąć piętkę, oddzielić liścię, starannie wypłukać, osączyć z wody, pokrajać w poprzek na kawałki długości ok. 2 cm i skropić kwasem. Wymieszać z przyprawionym olejem, śmietaną lub majonezem. Posypać siekaną nacią pietruszki, koperkiem, rzeżuchą lub inną przyprawą liściową. Do surówki z cykorii można dodać rozdrobnione kwaśne jabłka, kwaszone ogórki, marchew lub pasteryzowaną paprykę.