Tekst i zdjęcie: Portalkucharski - Platynowy Szef Kuchni (6855)

Surówka z papryki, sałaty zielonej i pomidorów

Surówkę można przyrządzać ze śmietaną lub sosem majonezowym.

Składniki:

papryka, 25 dag

pomidor, 20 dag

sałata, 1 szt.

olej, 3 dag

śmietana, 15 dag

ząbek czosnku, 1 szt.

sól, 1 szczypta

cukier, 1 szczypta

sok z cytryny, 1 szt.

Sposób przygotowania:

Owoce papryki świeżej umyć, nadciąć ostrym nożem nasadę szypułki i pociągając za szypułkę wyjąć gąbczaste gniazdo wraz z nasionami. Paprykę pokrajać na części lub w paski, skropić kwasem. Pomidory pokrajać na cząstki, liście sałaty na mniejsze części. Czosnek rozetrzeć z solą, dodać olej przyprawiony kwasem i cukrem, wymieszać ze składnikami surówki. Po wierzchu posypać siekaną zieleniną.