Tekst i zdjęcie: Portalkucharski - Platynowy Szef Kuchni (6855) Surówka z papryki, sałaty zielonej i pomidorówSurówkę można przyrządzać ze śmietaną lub sosem majonezowym. |
papryka, 25 dag
pomidor, 20 dag
sałata, 1 szt.
olej, 3 dag
śmietana, 15 dag
ząbek czosnku, 1 szt.
sól, 1 szczypta
cukier, 1 szczypta
sok z cytryny, 1 szt.
Owoce papryki świeżej umyć, nadciąć ostrym nożem nasadę szypułki i pociągając za szypułkę wyjąć gąbczaste gniazdo wraz z nasionami. Paprykę pokrajać na części lub w paski, skropić kwasem. Pomidory pokrajać na cząstki, liście sałaty na mniejsze części. Czosnek rozetrzeć z solą, dodać olej przyprawiony kwasem i cukrem, wymieszać ze składnikami surówki. Po wierzchu posypać siekaną zieleniną.