Tekst i zdjęcie: Portalkucharski - Platynowy Szef Kuchni (6855) Surówka z papryki w pomidorachWażna estetyka |
pomidor, 30 dag
papryka, 10 dag
ogórek kwaszony, 10 dag
cebula, 5 dag
jajka, 1 szt.
śmietana, 10 dag
sól, 1 szczypta
cukier, 1 szczypta
sok z cytryny, 1 szt.
sałata, 1 szt.
Z umytych pomidorów ściąć wierzchy na 2/3 wysokości. Środek wydrążyć, posiekać wraz z jajami ugotowanymi na twardo i pozostałymi składnikami surówki. Skropić kwasem i wymieszać ze śmietaną przyprawioną solą, cukrem i pieprzem, albo z sosem majonezowym. Pomidory posolić wewnątrz, napełnić surówką, przykryć ściętymi wierzchami, ułożyć na listkach sałaty.