Tekst i zdjęcie: marcysia - Srebrny Szef Kuchni (1660) Kotlety z grochuSmażyć z dwu stron na złoty kolor. |
Sposób przygotowania: smażone
groch, 40 dag
cebula, 10 dag
smalec, 10 dag
jajka, 2 dag
czerstwa bułka, 15 dag
mleko, 1 szkl.
bułka tarta , 12 dag
sól, 1 szczypta
ząbek czosnku, 2 szt.
majeranek, 1 szczypta
mielony pieprz, 1 szczypta
Groch ugotować według przepisu Fasola Jaś z wody, odparować. Bułkę namoczyć, odcisnąć, zemleć razem z grochem w maszynce. Dodać do masy podsmażoną cebulę, jaja, namoczoną i odciśniętą bułkę, wymieszać i doprawić do smaku. Formować okrągłe kotlety grubości ok. 2 cm, obtoczyć je w tartej bułce, smażyć. Podawać z ziemniakami, ostrymi sosami lub z kwaszoną kapustą gotowaną albo surówką, bądź z innymi surówkami.