Tekst i zdjęcie: marcysia - Srebrny Szef Kuchni (1660)

Kotlety z grochu

Smażyć z dwu stron na złoty kolor.

Sposób przygotowania: smażone

Składniki:

groch, 40 dag

cebula, 10 dag

smalec, 10 dag

jajka, 2 dag

czerstwa bułka, 15 dag

mleko, 1 szkl.

bułka tarta , 12 dag

sól, 1 szczypta

ząbek czosnku, 2 szt.

majeranek, 1 szczypta

mielony pieprz, 1 szczypta

Sposób przygotowania:

Groch ugotować według przepisu Fasola Jaś z wody, odparować. Bułkę namoczyć, odcisnąć, zemleć razem z grochem w maszynce. Dodać do masy podsmażoną cebulę, jaja, namoczoną i odciśniętą bułkę, wymieszać i doprawić do smaku. Formować okrągłe ko­tlety grubości ok. 2 cm, obtoczyć je w tartej bułce, smażyć. Podawać z ziemniakami, ostrymi sosami lub z kwaszoną ka­pustą gotowaną albo surówką, bądź z innymi surówkami.