Tekst i zdjęcie: ChiliJKa - Szef Kuchni (1255) Kotlety śledzioweDo takich koteltów dodaje się sos rumiany |
śledź, 70 dag
masło, 4 dag
cebula, 5 dag
czerstwa bułka, 1 szt.
mleko 2,0 % , 125 ml
żółtka, 1 szt.
pieprz, 1 szczypta
mąka , 1 dag
margaryna, 1 łyżecz.
Śledzie należy moczyć przez 24 godziny. Przesmażyć, pod przykrywą, cebulę w łyżce masła. Wymoczone śledzie obrać ze skóry i ości, dokładnie posiekać. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć. Cebulę, śledzie i bułkę dokładnie usiekać, dodać trochę pieprzu, łyżkę masła i żółtko. Mieszać długo, aż masa zbieleje i zrobi się pulchna. Stolnicę posypać mąką, robić podłużne kotlety, maczać w rozbitym z wodą jajku, posypać przesianą tartą bułką, wymieszaną z mąką i smażyć na margarynie. Do takich kotletów podaje się sos rumiany.