Tekst i zdjęcie: marcysia - Srebrny Szef Kuchni (1660)

Fasola z boczkiem wędzonym

Boczek możemy zastąpić kiełbasą

Składniki:

fasola biała, 40 dag

słonina, 6 dag

cebula, 5 dag

mąka , 3 dag

koncentrat pomidorowy, 10 dag

sól, 1 szczypta

mielona papryka, 1 szczypta

boczek , 20 dag

Sposób przygotowania:

Fasolę ugotować. Do gotującej się fasoli dodać pokrajany w kostki boczek lub kiełbasę. Ze słoniny, pokrajanej cebuli i mąki zrobi zasmażkę, rozprowadzić ją wywarem z fasoli, dodać koncentrat pomidorowy, połączyć z fasolą, zagotować, przyprawić do smaku solą i papryką, poddusić z sosem. Podawać z ziemniakami. Tak samo przygotowuje się fasolę z wieprzowiną lub baraniną, przyprawiając solą, czosnkiem i majerankiem. Zamiast fasoli można również zastosować soję.