Tekst i zdjęcie: marcysia - Srebrny Szef Kuchni (1660) Fasola z boczkiem wędzonymBoczek możemy zastąpić kiełbasą |
fasola biała, 40 dag
słonina, 6 dag
cebula, 5 dag
mąka , 3 dag
koncentrat pomidorowy, 10 dag
sól, 1 szczypta
mielona papryka, 1 szczypta
boczek , 20 dag
Fasolę ugotować. Do gotującej się fasoli dodać pokrajany w kostki boczek lub kiełbasę. Ze słoniny, pokrajanej cebuli i mąki zrobi zasmażkę, rozprowadzić ją wywarem z fasoli, dodać koncentrat pomidorowy, połączyć z fasolą, zagotować, przyprawić do smaku solą i papryką, poddusić z sosem. Podawać z ziemniakami. Tak samo przygotowuje się fasolę z wieprzowiną lub baraniną, przyprawiając solą, czosnkiem i majerankiem. Zamiast fasoli można również zastosować soję.