Tekst i zdjęcie: ChiliJKa - Szef Kuchni (1255) Krem ze śledziPolecam lekko skropić cytryną |
śledź, 4 szt.
mlecze, 4 szt.
masło, 2 dag
jajka, 2 szt.
czerstwa bułka, 10 dag
kwaśna śmietana, 3 łyżk.
tarty ser, 3 łyżk.
sól, 1 szczypta
pieprz, 1 szczypta
gałka muszkatołowa, 1 szczypta
Śledzie oczyszczane, wymoczone w mleku, obrać z ości, pokroić na dzwonka i przekręcić przez maszynkę wraz z namoczoną uprzednio i odciśniętą bułką oraz cebulą. Do drugiego naczynia przekręcić mlecz, dodać śmietanę, 2 żółtka, masło, 3 łyżki sera. Wszystko dobrze utrzeć. Wymieszać z masą śledziową, doprawić do smaku i ostrożnie wymieszać z ubitą pianą. Zapiekać w małych porcjach ok. 30 min. Podawać udekorowane plasterkami cytryny i zieloną pietruszką.