Tekst i zdjęcie: ChiliJKa - Szef Kuchni (1255)

Krem ze śledzi

Polecam lekko skropić cytryną

Składniki:

śledź, 4 szt.

mlecze, 4 szt.

masło, 2 dag

jajka, 2 szt.

czerstwa bułka, 10 dag

kwaśna śmietana, 3 łyżk.

tarty ser, 3 łyżk.

sól, 1 szczypta

pieprz, 1 szczypta

gałka muszkatołowa, 1 szczypta

Sposób przygotowania:

Śledzie oczyszczane, wymoczone w mleku, obrać z ości, pokroić na dzwonka i przekręcić przez maszynkę wraz z namoczoną uprzednio i odciśniętą bułką oraz cebulą. Do drugiego naczynia przekręcić mlecz, dodać śmietanę, 2 żółtka, masło, 3 łyżki sera. Wszystko dobrze utrzeć. Wymieszać z masą śledziową, doprawić do smaku i ostrożnie wymieszać z ubitą pianą. Zapiekać w małych porcjach ok. 30 min. Podawać udekorowane plasterkami cytryny i zieloną pietruszką.