Tekst i zdjęcie: marcysia - Srebrny Szef Kuchni (1660)

Ryż ze śmietana i dżemem

Do ugotowanego ryżu można dodać utarte żółtko

Składniki:

ryż , 30 dag

mleko, 1 szkl.

masło, 3 dag

sól, 1 szczypta

dżem, 12 dag

śmietana, 20 dag

cukier puder, 10 dag

cukier wanilinowy, 0.5 szt.

Sposób przygotowania:

Ryż wypłukać w gorącej wodzie, odcedzić, włożyć do wrzącej wody z mlekiem (tyle samo wody co mleka), osolić; ugotować na sypko. Następnie wymieszać z cukrem (odłożyć 2 łyżeczki cukru do śmietany) i ostudzić. Śmietanę ubić z cukrem i cukrem wa­niliowym. Ryż podawać na zimno, polewając każda porcję śmietaną i deko­rując dżemem.