Tekst i zdjęcie: marcysia - Srebrny Szef Kuchni (1660)

Ryż z cebulą i jajami

Podawać z surówką z warzyw.

Składniki:

ryż , 30 dag

cebula, 10 dag

masło, 4 dag

sól, 1 szczypta

jajka, 3 szt.

sos pomidorowy, 1.5 szkl.

koperek, 1 łyżecz.

natka pietruszki, 1 łyżecz.

Sposób przygotowania:

Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w drobną kostkę, podsmażyć na tłuszczu na jasnozłoty kolor. Do wrzącej wody (2,5 szklanki) do­dać pokrajaną cebulę i ryż; osolić, zamieszać i ugotować. Jaja umyć, ugotować na półmiękko, obrać i przekrajać wzdłuż na połowy. Ugotowany ryż nakładać na talerze, polewać sosem, na nim ułożyć połówki jaj i posypać posiekaną zie­leniną.