Tekst i zdjęcie: marcysia - Srebrny Szef Kuchni (1660)

Risotto z ryżu i warzyw

Piec w temperaturze 260 stopni

Składniki:

tłuszcz, 1 dag

bułka tarta , 1 dag

koperek, 1 łyżk.

ser żółty, 4 dag

masło, 3 dag

ząbek czosnku, 1 szt.

mielony pieprz, 1 szczypta

sól, 1 szczypta

wywar, 3 łyżk.

śmietana, 10 dag

smalec, 7 dag

koncentrat pomidorowy, 5 dag

pietruszka, 10 dag

marchew, 15 dag

seler, 15 dag

cebula, 7 dag

suszony grzyb, 2 dag

ryż , 22 dag

Sposób przygotowania:

Grzyby umyć, ugotować, pokrajać w paski. Ryż ugotować na sypko w wodzie (2 szklanki). Warzywa umyć, obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o dużych otworach i podsmażyć na tłuszczu, następnie poddusić. Przestudzony ryż wymieszać z warzywami, koncentratem pomidorowym i śmietaną, doprawić do smaku solą, pieprzem, czosnkiem i wywarem z grzybów. Masę włożyć do przygotowanej formy, polać powierzchnię masłem, posypać tartą bułką i utartym serem. Wstawić do piekarnika i piec 10 min. Podawać posypane posiekaną zieleniną.