![]() |
Tekst i zdjęcie: marcysia - Srebrny Szef Kuchni (1660) Risotto z ryżu i warzywPiec w temperaturze 260 stopni |
tłuszcz, 1 dag
bułka tarta , 1 dag
koperek, 1 łyżk.
ser żółty, 4 dag
masło, 3 dag
ząbek czosnku, 1 szt.
mielony pieprz, 1 szczypta
sól, 1 szczypta
wywar, 3 łyżk.
śmietana, 10 dag
smalec, 7 dag
koncentrat pomidorowy, 5 dag
pietruszka, 10 dag
marchew, 15 dag
seler, 15 dag
cebula, 7 dag
suszony grzyb, 2 dag
ryż , 22 dag
Grzyby umyć, ugotować, pokrajać w paski. Ryż ugotować na sypko w wodzie (2 szklanki). Warzywa umyć, obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o dużych otworach i podsmażyć na tłuszczu, następnie poddusić. Przestudzony ryż wymieszać z warzywami, koncentratem pomidorowym i śmietaną, doprawić do smaku solą, pieprzem, czosnkiem i wywarem z grzybów. Masę włożyć do przygotowanej formy, polać powierzchnię masłem, posypać tartą bułką i utartym serem. Wstawić do piekarnika i piec 10 min. Podawać posypane posiekaną zieleniną.