Tekst i zdjęcie: marcysia - Srebrny Szef Kuchni (1660)

Kotlety z ryżu i sera żółtego

Podawać z sosem grzybowym, pomidorowym lub koperkowym i surówkami.

Składniki:

cebula, 5 dag

mielony pieprz, 1 szczypta

sól, 1 szczypta

kostka bulionowa, 1 szt.

bułka tarta , 5 dag

koperek, 1 łyżk.

jajka, 2 szt.

tłuszcz, 8 dag

ser żółty, 3 dag

ryż , 30 dag

Sposób przygotowania:

Ryż opłukać i ugotować w wodzie (3 szklanki) na półsypko z do­datkiem kostki bulionowej. Do przestudzonego ryżu wbić jaja, dodać podsmażoną cebulę, starty ser, koperek, sól i pieprz do smaku. Wymieszać, formować kotlety, obtaczać w tartej bułce i usmażyć.