Tekst i zdjęcie: marcysia - Srebrny Szef Kuchni (1660) Kotlety z ryżu z pomidoremPodawać z sosem szczypiorkowym lub koperkowym z dodatkierr surówki warzywnej. |
seler, 10 dag
bułka tarta , 6 dag
łagodna papryka, 1 szczypta
sól, 1 szczypta
jajka, 3 szt.
koncentrat pomidorowy, 12 dag
cebula, 20 dag
masło, 4 dag
ryż , 30 dag
Selery przygotować. Ryż opłukać, osaczyć, dodać selery, tłuszcz i część cebuli. Ugotować w wodzie (2 szklanki) na półsypko. Pozostało cebulę pokrajać w drobną kostkę, zrumienić na złoty kolor, wymieszać z koncentratem pomidorowym. Ugotowany, przestudzony ryż połączyć z ugotowanymi i pokrajanymi jajami i cebulą; doprawić solą i pieprzem do smaku. Z masy formować kotlety obtaczać w tartej bułce i usmażyć.