Tekst i zdjęcie: marcysia - Srebrny Szef Kuchni (1660)

Kotlety z ryżu z pomidorem

Podawać z sosem szczypiorkowym lub koperkowym z dodatkierr surówki warzywnej.

Składniki:

seler, 10 dag

bułka tarta , 6 dag

łagodna papryka, 1 szczypta

sól, 1 szczypta

jajka, 3 szt.

koncentrat pomidorowy, 12 dag

cebula, 20 dag

masło, 4 dag

ryż , 30 dag

Sposób przygotowania:

Selery przygotować. Ryż opłukać, osaczyć, dodać selery, tłuszcz i część cebuli. Ugotować w wodzie (2 szklanki) na półsypko. Pozostało cebulę pokrajać w drobną kostkę, zrumienić na złoty kolor, wy­mieszać z koncentratem pomidorowym. Ugotowany, przestudzony ryż połączyć z ugotowanymi i pokrajanymi jajami i cebulą; do­prawić solą i pieprzem do smaku. Z masy formować kotlety obtaczać w tartej bułce i usmażyć.