Tekst i zdjęcie: marcysia - Srebrny Szef Kuchni (1660)

Kotlety z płatków owsianych

Można podawać z sosem pomidorowym, grzybowym, ogórkowyn lub koperkowym.

Składniki:

sól, 1 szczypta

cebula, 5 dag

bułka tarta , 5 dag

tłuszcz, 8 dag

jajka, 2 szt.

mleko, 3 szkl.

płatki owsiane, 30 dag

Sposób przygotowania:

Mleko zagotować z taką samą ilością wody, dodać po trochu płatków i gotować mieszając na brzegu płyty pod przykryciem Do gęstej, ostudzonej masy dodać jaja, drobno pokrajaną i pod smażoną cebulę oraz sól do smaku; starannie wymieszać. Formować okrągłe kotleciki, obtaczać w tartej bułce, usmażyć na złoty kolor. Podawać z sałatką z pomidorów, surówką z kapustj kwaszonej.