Tekst i zdjęcie: marcysia - Srebrny Szef Kuchni (1660)

Kotlety z kaszy gryczanej z twarogiem

Podawać z sosem pomidorowym i surówką.

Składniki:

kasza gryczana , 20 dag

smalec, 2 dag

cebula, 5 dag

jajka, 2 szt.

sól, 1 szczypta

mielony pieprz, 1 szczypta

szczypiorek, 2 łyżecz.

masło, 2 dag

ser twarogowy półtłusty , 25 dag

bułka tarta , 8 dag

natka pietruszki, 1 łyżk.

Sposób przygotowania:

Obraną i opłukaną cebulę pokrajać w drobną kostkę, podsmażyć na jasnozłoty kolor, dodać do kaszy i ugotować na półsypko w dużej ilości wody (6 szklanek): przestudzić. Tłuszcz utrzeć, dodać zmielony przez maszynkę ser i szczypiorek; wymieszać. Do ciepłej kaszy dodać rozmieszane jajo, wymieszać, połączyć z se­rem i przyprawić do smaku. Uformować kotlety (po 2 na osobę) opanierować w mące, jaju i tartej bulce, usmażyć i wstawić na kilka minut do piekarnika (bez przykrycia).