Tekst i zdjęcie: marcysia - Srebrny Szef Kuchni (1660) Kotlety z kaszy gryczanej z twarogiemPodawać z sosem pomidorowym i surówką. |
kasza gryczana , 20 dag
smalec, 2 dag
cebula, 5 dag
jajka, 2 szt.
sól, 1 szczypta
mielony pieprz, 1 szczypta
szczypiorek, 2 łyżecz.
masło, 2 dag
ser twarogowy półtłusty , 25 dag
bułka tarta , 8 dag
natka pietruszki, 1 łyżk.
Obraną i opłukaną cebulę pokrajać w drobną kostkę, podsmażyć na jasnozłoty kolor, dodać do kaszy i ugotować na półsypko w dużej ilości wody (6 szklanek): przestudzić. Tłuszcz utrzeć, dodać zmielony przez maszynkę ser i szczypiorek; wymieszać. Do ciepłej kaszy dodać rozmieszane jajo, wymieszać, połączyć z serem i przyprawić do smaku. Uformować kotlety (po 2 na osobę) opanierować w mące, jaju i tartej bulce, usmażyć i wstawić na kilka minut do piekarnika (bez przykrycia).