Tekst i zdjęcie: Portalkucharski - Platynowy Szef Kuchni (6855)

Surówka z kapusty białej z ogórkami (pomidorami)

Polecam z pomidorami

Składniki:

kapusta włoska, 35 dag

ogórek , 20 dag

koper, 1 szt.

śmietana, 12 dag

sól, 1 szczypta

cukier, 1 szczypta

sok z cytryny, 1 szt.

Sposób przygotowania:

Ogórki pokrajać w krążki lub paski (pomidory pokrajać na cząstki), połączyć z wcześniej poszatkowaną i posoloną kapustą oraz z posiekanym koperkiem, skropić kwasem, wymieszać ze śmietaną przyprawioną solą i cukrem. Kapustę poszatkować i posolić, pozostałe składniki zetrzeć na tarce o dużych otworach (paprykę pokrajać w paski), skropić kwasem. Olej przyprawić solą i cukrem, wymieszać z rozdrobnio­nymi składnikami surówki.