Tekst i zdjęcie: Portalkucharski - Platynowy Szef Kuchni (6855) Surówka z kapusty białej z ogórkami (pomidorami)Polecam z pomidorami |
kapusta włoska, 35 dag
ogórek , 20 dag
koper, 1 szt.
śmietana, 12 dag
sól, 1 szczypta
cukier, 1 szczypta
sok z cytryny, 1 szt.
Ogórki pokrajać w krążki lub paski (pomidory pokrajać na cząstki), połączyć z wcześniej poszatkowaną i posoloną kapustą oraz z posiekanym koperkiem, skropić kwasem, wymieszać ze śmietaną przyprawioną solą i cukrem. Kapustę poszatkować i posolić, pozostałe składniki zetrzeć na tarce o dużych otworach (paprykę pokrajać w paski), skropić kwasem. Olej przyprawić solą i cukrem, wymieszać z rozdrobnionymi składnikami surówki.