Tekst i zdjęcie: marcysia - Srebrny Szef Kuchni (1660) Budyń z manny i dyniDanie na obiad i kolację |
bułka tarta , 1 dag
tłuszcz, 1 dag
sól, 1 szczypta
cukier waniliowy, 1 szt.
skórka cytrynowa, 1 łyżecz.
cukier, 15 dag
jajka, 3 szt.
masło, 5 dag
kasza manna , 30 dag
mleko, 1.5 szkl.
dynia, 6 dag
Przygotować formę. Dynię umyć, obrać, usunąć pestki, opłukać, pokrajać, zalać małą ilością wrzącej wody, ugotować i przetrzeć. Dodać mleko, zagotować i wsypywać stopniowo mieszając, kaszę, gotować i ostudzić. Z żółtek, tłuszczu i kaszy przygotować masę, dodać cukier, skórkę cytrynową i cukier waniliowy oraz ubitą pianę; lekko wymieszać. Masę wyłożyć do formy, i zapiec. Podawać na gorąco, posypany cukrem pudrem.