Tekst i zdjęcie: marcysia - Srebrny Szef Kuchni (1660)

Budyń z manny i dyni

Danie na obiad i kolację

Składniki:

bułka tarta , 1 dag

tłuszcz, 1 dag

sól, 1 szczypta

cukier waniliowy, 1 szt.

skórka cytrynowa, 1 łyżecz.

cukier, 15 dag

jajka, 3 szt.

masło, 5 dag

kasza manna , 30 dag

mleko, 1.5 szkl.

dynia, 6 dag

Sposób przygotowania:

Przygotować formę. Dynię umyć, obrać, usunąć pestki, opłukać, pokrajać, zalać małą ilością wrzącej wody, ugotować i przetrzeć. Dodać mleko, zagotować i wsypywać stopniowo mieszając, kaszę, gotować i ostudzić. Z żółtek, tłuszczu i kaszy przygotować masę, dodać cukier, skórkę cytrynową i cukier waniliowy oraz ubitą pianę; lekko wymieszać. Masę wyłożyć do formy, i zapiec. Podawać na gorąco, posypa­ny cukrem pudrem.