Tekst i zdjęcie: marcysia - Srebrny Szef Kuchni (1660)

Pierogi leniwe z kaszą manną

Pierożki podajemy na gorąco

Składniki:

bułka tarta , 1 dag

cukier puder, 4 dag

sól, 1 szczypta

kasza manna , 12 dag

jajka, 2 szt.

masło, 1 dag

ser biały, 60 dag

Sposób przygotowania:

Ser zemleć w maszynce. Tłuszcz utrzeć z żółtkami (dodawanyi kolejno), serem i solą. Białka ubić na sztywną pianę, wyłóż; na masę serową, wsypać kaszę i razem ostrożnie wymieszać, ale nie rozgnieść piany. Ciasto wyłożyć na wysypaną mąką stolnice, uformować wałek o średnicy ok. 2 cm, spłaszczyć i krajać ukośne kluski długości ok. 3 cm. Wkładać je na wrzącą, osoloną wodę, zamieszać i ugotować. Ugotowane pierożki odcedzić i podawać na gorąco, polanę masłem ze zarumienioną tartą bułką.