Tekst i zdjęcie: ChiliJKa - Szef Kuchni (1255)

Medaliony z ryby

Coś dla fanów morszczuka

Składniki:

morszczuk , 0.7 kg

jajka, 3 szt.

bułka tarta , 1 dag

masło, 2 dag

korzeń chrzanu, 1 szt.

natka pietruszki, 1 szt.

sól, 1 szczypta

mąka , 10 dag

olej, 1 łyżecz.

Sposób przygotowania:

Rybę oczyścić, umyć, wykroić filety. Dokładnie rozbić i podzielić na porcje. Formować okrągłe kotlety, składające się z dwóch krążków, 2 jaja ugotowane na twardo posiekać, dodać łyżkę startego chrzanu, zieloną pietruszkę. Masę rozetrzeć z masłem i wymieszać z posiekaną pietruszką. Rybny kotlet posypać solą, nałożyć nadzienie, przykryć drugim rybnym kotletem. Tak powstałe „medaliony" oprószyć mąką, a następnie panierować w ubitym jajku i tartej bułce. Smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Podawać z ziemniakami z dodatkiem surówek.