Tekst i zdjęcie: ChiliJKa - Szef Kuchni (1255) Medaliony z rybyCoś dla fanów morszczuka |
morszczuk , 0.7 kg
jajka, 3 szt.
bułka tarta , 1 dag
masło, 2 dag
korzeń chrzanu, 1 szt.
natka pietruszki, 1 szt.
sól, 1 szczypta
mąka , 10 dag
olej, 1 łyżecz.
Rybę oczyścić, umyć, wykroić filety. Dokładnie rozbić i podzielić na porcje. Formować okrągłe kotlety, składające się z dwóch krążków, 2 jaja ugotowane na twardo posiekać, dodać łyżkę startego chrzanu, zieloną pietruszkę. Masę rozetrzeć z masłem i wymieszać z posiekaną pietruszką. Rybny kotlet posypać solą, nałożyć nadzienie, przykryć drugim rybnym kotletem. Tak powstałe „medaliony" oprószyć mąką, a następnie panierować w ubitym jajku i tartej bułce. Smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Podawać z ziemniakami z dodatkiem surówek.