Tekst i zdjęcie: Portalkucharski - Platynowy Szef Kuchni (6855)

Surówka z kapusty białej w zaprawie musztardowej

Lub pomidorowej, aromatycznej

Składniki:

szczypiorek, 1 szt.

sok z cytryny, 1 szt.

pieprz, 1 szczypta

cukier, 1 szczypta

sól, 1 szczypta

olej, 3 dag

przecier pomidorowy, 3 dag

musztarda, 2 dag

cebula, 6 dag

kapusta cukrowa, 50 dag

Sposób przygotowania:

Musztardę lub koncentrat pomidorowy rozetrzeć z olejem, przy­prawić solą, cukrem i pieprzem. Poszatkowaną uprzednio i po­soloną kapustę połączyć z pokrajaną w kostkę cebulą, skropić kwasem, wymieszać z olejem, posypać siekanym szczypiorkiem. Surówką z białej kapusty można przyrządzić również w zaprawie aromatycznej: 5 dkg siekanej zieleniny (nać pietruszki, szczy­piorek, koperek, rzeżuchę) rozetrzeć z solą w kamiennej misce, dodać olej i łyżkę przegotowanej wody, przyprawić cukrem i kwasem. Wymieszać z uprzednio poszatkowaną i posoloną ka­pustą.