Tekst i zdjęcie: Portalkucharski - Platynowy Szef Kuchni (6855) Surówka z kapusty białej w zaprawie musztardowejLub pomidorowej, aromatycznej |
szczypiorek, 1 szt.
sok z cytryny, 1 szt.
pieprz, 1 szczypta
cukier, 1 szczypta
sól, 1 szczypta
olej, 3 dag
przecier pomidorowy, 3 dag
musztarda, 2 dag
cebula, 6 dag
kapusta cukrowa, 50 dag
Musztardę lub koncentrat pomidorowy rozetrzeć z olejem, przyprawić solą, cukrem i pieprzem. Poszatkowaną uprzednio i posoloną kapustę połączyć z pokrajaną w kostkę cebulą, skropić kwasem, wymieszać z olejem, posypać siekanym szczypiorkiem. Surówką z białej kapusty można przyrządzić również w zaprawie aromatycznej: 5 dkg siekanej zieleniny (nać pietruszki, szczypiorek, koperek, rzeżuchę) rozetrzeć z solą w kamiennej misce, dodać olej i łyżkę przegotowanej wody, przyprawić cukrem i kwasem. Wymieszać z uprzednio poszatkowaną i posoloną kapustą.