Tekst i zdjęcie: Portalkucharski - Platynowy Szef Kuchni (6855)

Zupa z rabarbaru

Podawać z grzankami.

Składniki:

rabarbar, 50 dag

cukier, 10 dag

mąka , 1.5 dag

śmietana, 12 dag

cynamon, 1 szczypta

goździki, 3 szt.

skórka cytrynowa, 1 szt.

Sposób przygotowania:

Rabarbar oczyścić, umyć, pokrajać na kawałki, zalać wrzącą wodą (6 szklanek), dodać korzenie i skórkę cytrynową, rozgoto­wać. Przetrzeć przez sito, dodać cukier. Z mąki i śmietany zrobić zawiesinę, wlać do zupy, zagotować. Podawać z grzankami. Bardzo dobrym dodatkiem, podnoszącym wygląd i wartości witaminowe zupy, są świeże truskawki, które, można w całości dodać do gotowej zupy.