Tekst i zdjęcie: Portalkucharski - Platynowy Szef Kuchni (6855) Krem z selerówPodawać w filiżankach |
wywar z kości, 4 szkl.
seler, 70 dag
mąka , 1 dag
tłuszcz, 1 dag
śmietanka, 12 dag
żółtka, 1 szt.
sól, 1 szczypta
cukier, 1 szczypta
natka pietruszki, 1 szt.
Selery umyć, obrać, opłukać, pokrajać na kawałki, zalać niewielką ilością wrzącego wywaru, ugotować. Gdy będą miękkie, przetrzeć przez sito lub cedzak. Z tłuszczu i mąki zrobić zasmażkę, zagęścić wywar. Dodać przetarte selery i śmietankę, zaciągnąć żółtkiem. Doprawić do smaku. Podawać w filiżankach, posypany posiekaną nacią pietruszki, z grzankami, groszkiem ptysiowym lub słonymi paluszkami.