Tekst i zdjęcie: Portalkucharski - Platynowy Szef Kuchni (6855)

Krem z marchwi

Podawać z grzankami z bułki lub groszkiem ptysiowym.

Składniki:

cukier, 1 szczypta

sól, 1 szczypta

żółtka, 1 szt.

śmietanka, 12 dag

tłuszcz, 1 dag

mąka , 1 dag

marchew, 4 szt.

wywar z kości, 4 szkl.

Sposób przygotowania:

Umytą, oczyszczoną i opłukaną marchew pokrajać na kawałki lub zetrzeć na tarce o dużych otworach, zalać małą ilością wrzą­cego wywaru, ugotować na silnym ogniu pod przykryciem. Z tłusz­czu i mąki zrobić zasmażkę, zagęścić pozostały wywar, zago­tować. Ugotowaną marchew przetrzeć przez sito do wywaru, dodać śmietankę, zaciągnąć żółtkiem, doprawić do smaku solą i cukrem.