Tekst i zdjęcie: marcysia - Srebrny Szef Kuchni (1660) Knedle ziemniaczane ze śliwkamiW zimie można knedle nadziewać marmoladą lub owocami mrożonymi; wtedy całkowicie zamrożc owoce zawija się w ciasto i zaraz gotuje. |
ziemniak, 1.1 kg
mąka , 25 dag
mąka ziemniaczana, 2 dag
jajka, 1.5 szt.
sól, 1 szczypta
śliwka, 75 dag
cukier, 10 dag
cynamon, 1 łyżecz.
masło, 2 łyżk.
Śliwki umyć, osaczyć, wyjąć pestki. Przygotować ciasto ziemniaczane. Do każdej śliwki wsypać trochę cukru z cynamonem i zawijać w ciasto. Ugotować, polać masłem i posypać cukrem. Knedle takie można sporządzić również z pokrajanymi jabłka (75 dkg) lub z truskawkami (50 dkg), które przed włożeniem ciasta należy posypać tartą bułką. Równie smaczne są knedle z młodym rabarbarem.