Tekst i zdjęcie: marcysia - Srebrny Szef Kuchni (1660)

Knedle ziemniaczane ze śliwkami

W zimie można knedle nadziewać marmoladą lub owocami mrożonymi; wtedy całkowicie zamrożc owoce zawija się w ciasto i zaraz gotuje.

Składniki:

ziemniak, 1.1 kg

mąka , 25 dag

mąka ziemniaczana, 2 dag

jajka, 1.5 szt.

sól, 1 szczypta

śliwka, 75 dag

cukier, 10 dag

cynamon, 1 łyżecz.

masło, 2 łyżk.

Sposób przygotowania:

Śliwki umyć, osaczyć, wyjąć pestki. Przygotować ciasto ziemniaczane. Do każdej śliwki wsypać trochę cukru z cynamonem i zawijać w ciasto. Ugotować, polać masłem i posypać cukrem. Knedle takie można sporządzić również z pokrajanymi jabłka (75 dkg) lub z truskawkami (50 dkg), które przed włożeniem ciasta należy posypać tartą bułką. Równie smaczne są knedle z młodym rabarbarem.