Tekst i zdjęcie: marcysia - Srebrny Szef Kuchni (1660) Uszka z grzybamiUgotować w osolonej wodzie. |
Na Boze Narodzenie
mielony pieprz, 1 szczypta
sól, 1 szczypta
bułka tarta , 2 dag
jajka, 0.5 szt.
smalec, 5 dag
cebula, 5 dag
suszony grzyb, 5 dag
żółtka, 1 dag
mąka , 15 dag
białka, 1 szt.
Grzyby dokładnie umyć i ugotować w małej ilości wody. Wywar użyć do zupy. Cebulę pokrajać w drobną kostkę i podsmażyć tłuszczu. Ugotowane grzyby zemleć w maszynce, wymieszać z cebulą, jajem, tartą bułką i białkiem, doprawić solą i pieprzem smaku. Przygotować ciasto pierogowe, rozwałkować, pokrajać w kwadraty o boku 4 cm. Nakładać nadzienie i zlepiać przeciwległe końce, brzegi uszek, a następnie rogi po przekątnej.