Tekst i zdjęcie: marcysia - Srebrny Szef Kuchni (1660)

Uszka z grzybami

Ugotować w osolonej wodzie.

Na Boze Narodzenie

Składniki:

mielony pieprz, 1 szczypta

sól, 1 szczypta

bułka tarta , 2 dag

jajka, 0.5 szt.

smalec, 5 dag

cebula, 5 dag

suszony grzyb, 5 dag

żółtka, 1 dag

mąka , 15 dag

białka, 1 szt.

Sposób przygotowania:

Grzyby dokładnie umyć i ugotować w małej ilości wody. Wywar użyć do zupy. Cebulę pokrajać w drobną kostkę i podsmażyć tłuszczu. Ugotowane grzyby zemleć w maszynce, wymieszać z cebulą, jajem, tartą bułką i białkiem, doprawić solą i pieprzem smaku. Przygotować ciasto pierogowe, rozwałkować, pokrajać w kwadraty o boku 4 cm. Nakładać nadzienie i zlepiać przeciwległe końce, brzegi uszek, a następnie rogi po przekątnej.