Tekst i zdjęcie: marcysia - Srebrny Szef Kuchni (1660)

Pierogi z kapustą i serem

Podobnie przygotowuje się pierogi z samą kapustą z kapusti z grzybami lub z kapustą kwaszoną.

Na Boze Narodzenie

Składniki:

mielony pieprz, 1 łyżecz.

sól, 1 łyżecz.

ser biały, 40 dag

cebula, 15 dag

słonina, 16 dag

kapusta cukrowa, 75 dag

jajka, 1 dag

mąka , 40 dag

Sposób przygotowania:

Kapustę oczyścić, umyć, poszatkować, skropić wodą i dusić do miękkości. Cebulę pokrajać w kostkę, podsmażyć na stopionej sło­ninie, włożyć do kapusty. Miękką kapustę odparować, przestu­dzić, posiekać tasakiem, dodać rozkruszony ser, sól i pieprz do smaku oraz surowe jajo; wymieszać. Przygotować ciasto pierogowe, rozwałkować, formować pierogi, dokładnie zlepiać brzegiWkładać do wrzącej, osolonej wody, ugotować. Podawać gorące, polanę słoniną lub masłem.