Tekst i zdjęcie: marcysia - Srebrny Szef Kuchni (1660) Pierogi z kapustą i seremPodobnie przygotowuje się pierogi z samą kapustą z kapusti z grzybami lub z kapustą kwaszoną. |
Na Boze Narodzenie
mielony pieprz, 1 łyżecz.
sól, 1 łyżecz.
ser biały, 40 dag
cebula, 15 dag
słonina, 16 dag
kapusta cukrowa, 75 dag
jajka, 1 dag
mąka , 40 dag
Kapustę oczyścić, umyć, poszatkować, skropić wodą i dusić do miękkości. Cebulę pokrajać w kostkę, podsmażyć na stopionej słoninie, włożyć do kapusty. Miękką kapustę odparować, przestudzić, posiekać tasakiem, dodać rozkruszony ser, sól i pieprz do smaku oraz surowe jajo; wymieszać. Przygotować ciasto pierogowe, rozwałkować, formować pierogi, dokładnie zlepiać brzegiWkładać do wrzącej, osolonej wody, ugotować. Podawać gorące, polanę słoniną lub masłem.