Tekst i zdjęcie: marcysia - Srebrny Szef Kuchni (1660)

Makaron wypiekany w piekarniku

Oddzielnie podawać zielona sałatę, sałatkę z pomidorów, lub surówkę z marchwi.

Składniki:

mąka , 40 dag

jajka, 2 szt.

sól, 1 szczypta

masło, 5 dag

ser twarogowy chudy , 50 dag

śmietana, 28 dag

żółtka, 2 szt.

margaryna, 2 dag

bułka tarta , 2 dag

Sposób przygotowania:

Ciasto zagnieść, rozwałkować, pokrajać, ugotować i odcedzić; polać tłuszczem. Ser utrzeć, wymieszać z kluskami, wyłożyć do wysmarowanego tłuszczem i posypanego tartą bułką rondla, polakwaśną śmietaną rozmieszaną z żółtkami. Wstawić bez przykrycia do gorącego piekarnika na 30 min. Podawać w naczyniu, w którym kluski się zapiekały, owinięty serwetą.