Tekst i zdjęcie: marcysia - Srebrny Szef Kuchni (1660) Makaron wypiekany w piekarnikuOddzielnie podawać zielona sałatę, sałatkę z pomidorów, lub surówkę z marchwi. |
mąka , 40 dag
jajka, 2 szt.
sól, 1 szczypta
masło, 5 dag
ser twarogowy chudy , 50 dag
śmietana, 28 dag
żółtka, 2 szt.
margaryna, 2 dag
bułka tarta , 2 dag
Ciasto zagnieść, rozwałkować, pokrajać, ugotować i odcedzić; polać tłuszczem. Ser utrzeć, wymieszać z kluskami, wyłożyć do wysmarowanego tłuszczem i posypanego tartą bułką rondla, polakwaśną śmietaną rozmieszaną z żółtkami. Wstawić bez przykrycia do gorącego piekarnika na 30 min. Podawać w naczyniu, w którym kluski się zapiekały, owinięty serwetą.