Tekst i zdjęcie: marcysia - Srebrny Szef Kuchni (1660) Makaron łazanki z kapustąPodawać na gorąco, z sosem pomidorowym lub grzybowym. |
Na Boze Narodzenie
mielony pieprz, 1 szczypta
sól, 1 szczypta
suszony grzyb, 2 dag
tłuszcz, 5 dag
cebula, 15 dag
kapusta cukrowa, 1 kg
makaron , 20 dag
Kapustę umyć, poszatkować, podlać bardzo małą ilością wody, dodać podsmażoną cebulę, udusić do miękkości tak, aby nie trzeba było kapusty odcedzać. Grzyby umyć kilka razy w ciepłej wodzie i ugotować w małej ilości wody; miękkie — drobno pokrajać. Kapustę posiekać nożem lub tasakiem, wymieszać z grzybami, przyprawić do smaku. Makaron, najlepiej łazanki, wymieszać z kapustą. Wyłożyć do wysmarowanej formy, zapiec.