Tekst i zdjęcie: marcysia - Srebrny Szef Kuchni (1660)

Makaron łazanki z kapustą

Podawać na gorąco, z sosem pomidorowym lub grzybowym.

Na Boze Narodzenie

Składniki:

mielony pieprz, 1 szczypta

sól, 1 szczypta

suszony grzyb, 2 dag

tłuszcz, 5 dag

cebula, 15 dag

kapusta cukrowa, 1 kg

makaron , 20 dag

Sposób przygotowania:

Kapustę umyć, poszatkować, podlać bardzo małą ilością wody, dodać podsmażoną cebulę, udusić do miękkości tak, aby nie trzeba było kapusty odcedzać. Grzyby umyć kilka razy w ciepłej wodzie i ugotować w małej ilości wody; miękkie — drobno pokrajać. Kapustę posiekać nożem lub tasakiem, wymieszać z grzybami, przyprawić do smaku. Makaron, najlepiej łazanki, wymieszać z kapustą. Wyłożyć do wysmarowanej formy, zapiec.