Tekst i zdjęcie: marcysia - Srebrny Szef Kuchni (1660)

Makaron z warzywami

Potrawę można również podawać tylko podgrzaną.

Składniki:

majeranek, 1 szczypta

mielony pieprz, 1 szczypta

sól, 1 szczypta

bułka tarta , 2 dag

margaryna, 2 dag

smalec, 3 dag

koncentrat pomidorowy, 10 dag

kapusta cukrowa, 25 dag

cebula, 15 dag

pietruszka, 15 dag

marchew, 30 dag

boczek wędzony, 15 dag

makaron , 20 dag

Sposób przygotowania:

Warzywa umyć, oczyścić, opłukać, zetrzeć na tarce o dużyc otworach, kapustę poszatkować. Warzywa bez kapusty podsmżyć na tłuszczu, podlać małą ilością wody, dodać poszatkowaną kapustę i pokrajany w kostkę boczek; udusić do miękkości. Gdy będą miękkie dodać koncentrat pomidorowy i sól, pieprz oraz majeranek do smaku.Ugotowane kluski wymieszać z warzywami, nałożyć do wysma­rowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką formy. Powierzchnię wyrównać, skropić tłuszczem i zapiec.