Tekst i zdjęcie: marcysia - Srebrny Szef Kuchni (1660) Makaron z warzywamiPotrawę można również podawać tylko podgrzaną. |
majeranek, 1 szczypta
mielony pieprz, 1 szczypta
sól, 1 szczypta
bułka tarta , 2 dag
margaryna, 2 dag
smalec, 3 dag
koncentrat pomidorowy, 10 dag
kapusta cukrowa, 25 dag
cebula, 15 dag
pietruszka, 15 dag
marchew, 30 dag
boczek wędzony, 15 dag
makaron , 20 dag
Warzywa umyć, oczyścić, opłukać, zetrzeć na tarce o dużyc otworach, kapustę poszatkować. Warzywa bez kapusty podsmżyć na tłuszczu, podlać małą ilością wody, dodać poszatkowaną kapustę i pokrajany w kostkę boczek; udusić do miękkości. Gdy będą miękkie dodać koncentrat pomidorowy i sól, pieprz oraz majeranek do smaku.Ugotowane kluski wymieszać z warzywami, nałożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką formy. Powierzchnię wyrównać, skropić tłuszczem i zapiec.