Tekst i zdjęcie: marcysia - Srebrny Szef Kuchni (1660) Makaron z grzybami swieżymiNajlepej smakują z prawdziwkami |
idealne dla dzieci
makaron , 25 dag
świeży grzyb, 50 dag
tłuszcz, 2 dag
cebula, 6 dag
śmietana, 15 dag
sól, 1 szczypta
mielony pieprz, 1 szczypta
bułka tarta , 1 dag
margaryna, 1 dag
Grzyby oczyścić, umyć, osaczyć, pokrajać w paski. Cebulę obrać i opłukać, pokrajać w drobną kostkę, podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu, włożyć grzyby i udusić do miękkości. Śmietanę rozmieszać z mąką, podprawić grzyby, zagotować, dodać sól i pieprz do smaku. Ugotowane kluski wymieszać z grzybami, włoży do płaskiego rondla lub prodiża wysmarowanego tłuszczem i posypanego tartą bułką. Powierzchnią wygładzić i zapiec. Podawać na gorąco z sałatką pomidorową.