Tekst i zdjęcie: marcysia - Srebrny Szef Kuchni (1660)

Makaron z grzybami swieżymi

Najlepej smakują z prawdziwkami

idealne dla dzieci

Składniki:

makaron , 25 dag

świeży grzyb, 50 dag

tłuszcz, 2 dag

cebula, 6 dag

śmietana, 15 dag

sól, 1 szczypta

mielony pieprz, 1 szczypta

bułka tarta , 1 dag

margaryna, 1 dag

Sposób przygotowania:

Grzyby oczyścić, umyć, osaczyć, pokrajać w paski. Cebulę obrać i opłukać, pokrajać w drobną kostkę, podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu, włożyć grzyby i udusić do miękkości. Śmietanę rozmieszać z mąką, podprawić grzyby, zagotować, dodać sól i pieprz do smaku. Ugotowane kluski wymieszać z grzybami, włoży do płaskiego rondla lub prodiża wysmarowanego tłuszczem i posypanego tartą bułką. Powierzchnią wygładzić i zapiec. Podawać na gorąco z sałatką pomidorową.