Tekst i zdjęcie: KaszANia - Szef Kuchni (875) Kiszka z ryżu 1jest kilka propozycji tej potrawy to jest jedna z nich |
mleko 2,0 % , 2 l
smalec, 500 g
ryż , 600 g
cukier, 200 g
cynamon, 10 g
migdał, 8 szt.
rodzynki, 100 g
jajka, 5 szt.
jelito grube wieprzowe, 2 szt.
Mleko zagotować ze smalcem. Ryż zaparzyć wodą, odcedzić i wsypać na gorące mleko; zagotować. Zdjąć z ognia, przykryć, pozostawić na 15 min. Następnie dodać cukier, sproszkowany cynamon, utłuczone drobno migdały oraz rodzynki. Ostudzić, dodać jaja zmieszane z mlekiem, wszystko dokładnie wymieszać i napełnić do polowy objętości jelita. Kiszki pozaszywać, włożyć do wrzącej wody i gotować 20 min. Po ugotowaniu ostudzić i przenieść w zimne miejsce. Kiszkę podaje się usmażoną na smalcu.