Tekst i zdjęcie: KaszANia - Szef Kuchni (875)

Kiszka z ryżu 1

jest kilka propozycji tej potrawy to jest jedna z nich

Składniki:

mleko 2,0 % , 2 l

smalec, 500 g

ryż , 600 g

cukier, 200 g

cynamon, 10 g

migdał, 8 szt.

rodzynki, 100 g

jajka, 5 szt.

jelito grube wieprzowe, 2 szt.

Sposób przygotowania:

Mleko zagotować ze smalcem. Ryż zaparzyć wodą, odcedzić i wsypać na gorące mleko; zagotować. Zdjąć z ognia, przykryć, pozostawić na 15 min. Następnie dodać cukier, sproszkowany cynamon, utłuczone drobno migdały oraz rodzynki. Ostudzić, dodać jaja zmieszane z mlekiem, wszystko dokładnie wymieszać i napełnić do polowy objętości jelita. Kiszki pozaszywać, włożyć do wrzącej wody i gotować 20 min. Po ugotowaniu ostudzić i przenieść w zimne miejsce. Kiszkę podaje się usmażoną na smalcu.