Tekst i zdjęcie: gagatek - Szef Kuchni (970)

Kluski szwajcarskie

Podawać na gorąco.

Składniki:

mąka , 25 dag

bułka tarta , 1 dag

tłuszcz, 1 dag

cukier, 10 dag

jajka, 9 dag

mleko, 1 szkl.

masło, 5 dag

Sposób przygotowania:

Zagotować mleko z masłem, zdjąć z ognia, wsypać mąkę, wy­mieszać na gładką masę, podgrzewać na wolnym ogniu do roz­klejenia skrobi. Zaparzone ciasto przestudzić, włożyć do kamien­nej miski, dodawać po jednym jaju ucierając, aż ciasto będzie się ciągnąć. Łyżką metalową formować kluski i wkładać na wrzą­cą, osoloną wodę. Gdy wypłyną, przelać zimną wodą. Przygotować sos: żółtka (4) utrzeć z cukrem, białka ubić na pianę, połączyć i wymieszać z mlekiem. Kluski wymieszać z sosem, wyłożyć do przygotowanego płaskiego rondla lub prodiża i piec przez 40 min.