Tekst i zdjęcie: gagatek - Szef Kuchni (970) Kluski szwajcarskiePodawać na gorąco. |
mąka , 25 dag
bułka tarta , 1 dag
tłuszcz, 1 dag
cukier, 10 dag
jajka, 9 dag
mleko, 1 szkl.
masło, 5 dag
Zagotować mleko z masłem, zdjąć z ognia, wsypać mąkę, wymieszać na gładką masę, podgrzewać na wolnym ogniu do rozklejenia skrobi. Zaparzone ciasto przestudzić, włożyć do kamiennej miski, dodawać po jednym jaju ucierając, aż ciasto będzie się ciągnąć. Łyżką metalową formować kluski i wkładać na wrzącą, osoloną wodę. Gdy wypłyną, przelać zimną wodą. Przygotować sos: żółtka (4) utrzeć z cukrem, białka ubić na pianę, połączyć i wymieszać z mlekiem. Kluski wymieszać z sosem, wyłożyć do przygotowanego płaskiego rondla lub prodiża i piec przez 40 min.