Tekst i zdjęcie: gagatek - Szef Kuchni (970) Jabłka smażone w cieściePodawać posypane cukrem z w nilią lub cukrem waniliowym. |
smalec, 15 dag
sól, 1 szczypta
cukier puder, 3 dag
jabłko, 50 dag
mąka , 25 dag
jajka, 2 szt.
olej, 3 dag
rum, 2 łyżk.
Jabłka umyć cienko obrać, wydrążyć łyżką, pokrajać w grul plastry. Do mąki wlać szklankę wody, dodać żółtka, olej, alkohol i sól,starannie wymieszać. Z białek ubić pianę, wymieszać z ciastem. Plastry jabłek nakłuwać na widelec, zanurzać w cieści a gdy trochę obciekną smażyć w dużej ilości tłuszczu lub w małej jeśli w dołkownicy. Po usmażeniu z obu stron wyciągać szpikulcem z tłuszczu, położyć na bibułce.