Tekst i zdjęcie: gagatek - Szef Kuchni (970)

Jabłka smażone w cieście

Podawać posypane cukrem z w nilią lub cukrem waniliowym.

Składniki:

smalec, 15 dag

sól, 1 szczypta

cukier puder, 3 dag

jabłko, 50 dag

mąka , 25 dag

jajka, 2 szt.

olej, 3 dag

rum, 2 łyżk.

Sposób przygotowania:

Jabłka umyć cienko obrać, wydrążyć łyżką, pokrajać w grul plastry. Do mąki wlać szklankę wody, dodać żółtka, olej, alkohol i sól,starannie wymieszać. Z białek ubić pianę, wymieszać z ciastem. Plastry jabłek nakłuwać na widelec, zanurzać w cieści a gdy trochę obciekną smażyć w dużej ilości tłuszczu lub w małej jeśli w dołkownicy. Po usmażeniu z obu stron wyciągać szpikulcem z tłuszczu, położyć na bibułce.