Tekst i zdjęcie: gagatek - Szef Kuchni (970) Dołki śmietankowePodawać na gorąco natychmiast po usmażeniu na okrągłym półmisku. |
cukier wanilinowy, 1 szt.
cukier puder, 3 dag
margaryna, 6 dag
mąka , 16 dag
śmietana, 25 dag
sól, 1 szczypta
skórka cytrynowa, 1 łyżecz.
cukier, 4 dag
jajka, 4 szt.
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać skórkę otartą z cytryny, wymieszać ze śmietaną. Z białek ubić pianę, włożyć do żółtek, przysypać mąką, wymieszać. Nakładać ciasto łyżką na gorący tłuszz do dołkownicy, smażyć z jednej strony. Nie zrumienione powierzchnie posypać cukrem z wanilią, zlepiać po 2 dołki razem posypać cukrem.