Tekst i zdjęcie: gagatek - Szef Kuchni (970)

Dołki śmietankowe

Podawać na gorąco natychmiast po usmażeniu na okrągłym półmisku.

Składniki:

cukier wanilinowy, 1 szt.

cukier puder, 3 dag

margaryna, 6 dag

mąka , 16 dag

śmietana, 25 dag

sól, 1 szczypta

skórka cytrynowa, 1 łyżecz.

cukier, 4 dag

jajka, 4 szt.

Sposób przygotowania:

Żółtka utrzeć z cukrem, dodać skórkę otartą z cytryny, wymie­szać ze śmietaną. Z białek ubić pianę, włożyć do żółtek, przy­sypać mąką, wymieszać. Nakładać ciasto łyżką na gorący tłuszz do dołkownicy, smażyć z jednej strony. Nie zrumienione po­wierzchnie posypać cukrem z wanilią, zlepiać po 2 dołki razem posypać cukrem.