Tekst i zdjęcie: gumlaK - Szef Kuchni (1055)

Kapuśniak z kapusty kwaszonej

Można także zupę ugotować bez boczku i żeberek.

Składniki:

wywar z kości, 6 szkl.

kapusta kwaszona, 30 dag

cebula, 0.5 szt.

tłuszcz, 3 dag

mąka , 3 dag

sól, 1 szczypta

boczek wędzony, 10 dag

Sposób przygotowania:

Do wrzącego wywaru włożyć kapustę i umyty boczek lub żi berka i razem gotować. Gdy boczek będzie miękki, wyjąć go pokrajać w kostkę. Cebulę obrać, pokrajać w drobną kostkę przysmażyć na tłuszczu, dodać mąkę, podrumienić, zrobić zasmażkę, podprawić kapuśniak. Doprawić do smaku, dodać pokrajaną wędzonkę i włoszczyznę. Kapuśniak podaje się z ziemniakami, okraszonymi tłuszcze: osobno lub pokrajanymi w kostkę i włożonymi do zupy.