Tekst i zdjęcie: gumlaK - Szef Kuchni (1055)

Kapuśniak z kapusty słodkiej

Do kapuśniaku z białej kapusty dodaje się zwykle pokrajać w kostkę ugotowane ziemniaki.

Składniki:

natka pietruszki, 1 szt.

cukier, 1 szczypta

sól, 1 szczypta

tłuszcz, 3 dag

mąka , 3 dag

cebula, 0.5 szt.

pomidor, 20 dag

kapusta głowiasta biała , 60 dag

wywar z kości, 6 szkl.

Sposób przygotowania:

Kapustę oczyścić, umyć, poszatkować, dodać do wywaru, ugotować. Pomidory umyć, pokrajać na części, zalać niewielką ilością wywaru, rozgotować pod przykryciem, przetrzeć przez sit i dodać do kapuśniaku. Cebulę umyć, obrać, pokrajać w drobną kostkę, podrumienić na tłuszczu. Dodać mąkę, zrumienić na jasnozłoty kolor, rozprowadzić zimną wodą i wywarem, zagęść: zupę. Doprawić do smaku solą, dodać posiekaną zieleninę. Gdyby zupa była za mało kwaśna, dodać trochę kwasku cytrynowego.